,,PIKTOS“ ŽOLĖS

 
,,PIKTOS“ ŽOLĖS
 
Sakoma, kad piktžolės yra piktos prieš mūsų ligas. Jos stiprios ir veiklios. Galime šiuo metu jų prisirinkti, ir kiek nesugebame dabar suvalgyti, ar  prisidžiovinti vėlesniam laikui. Labai patogu susimalti ir visus metus, išskyrus žiemą, vartoti po šaukštelį kasdien žaliosios masės. Kodėl išskyrus žiemą? Todėl, kad žalumynus natūralu ir sveika vartoti  sezoniškai, kai jie auga gamtoje.
 
Dabar baiginėjasi pavasarinių garšvos (lot. Aegopodium podagraria) lapelių rinkimo laikas, prasideda kitų gerųjų chlorofilo kaupėjų – dilgėlės (Urtica dioica) ir kiaulpienės (Taraxacum officinale) lapelių rinkimas. Nepaprasti ankstyvieji  lapeliai – juose naudingų medžiagų net iki 7 kartų daugiau, negu vėlyvesniuose, vasaros lapuose. Beje, chlorofilas yra tamsiai žalios spalvos, tad jo gauti pakankamai galime tik iš tokios pat spavos augalų. Taip, salotos minkštesnės, bet ir chlorofilo jose mažai.
 
Jau patyriau, koks naudingas šių trijų žolelių mišinys ilgose kelionėse. Jis palaiko sveikatą, ir patogus vartoti – tiesiog džiovintų ir maltų kiaulpienių, dilgėlių ir garšvų arbatinį šaukštelų užgerti vandeniu, ir tiek. Arba galima daryti sudėtingesnius receptus, tokius kaip šių pavasarinių augalų užtepėlė (receptą galite rasti mūsų Facebook paskyroje).
Neįtikėtina, kad tokios naudingos žolelės, o tapo taip retai vartojamos... Tad rinkite, vartokite, džiaukitės ir būkite sveiki!